- Een eerste groep Nederlanders is met een Frans toestel geëvacueerd vanuit Soedan, zo laat minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zondag weten.
- De minister hoopt dat er later vanavond meer Nederlanders kunnen volgen en dat daarbij dan ook Nederlandse vliegtuigen kunnen worden ingezet.
- Hoekstra spreekt over een “zeer complexe operatie” die Nederland samen met onder meer de Fransen en de Duitsers uitvoert.
- Lees ook: Waarom de Kaukasus het volgende internationale hoofdpijndossier kan worden: tanende invloed van Rusland creëert machtsvacuüm
Een eerste groep Nederlanders is geëvacueerd vanuit Soedan, zo laat minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zondag weten. De groep is onderweg met een Frans toestel naar Jordanië. Volgens de Fransen zijn er honderd mensen aan boord van het vliegtuig, onder wie een “handvol” Nederlanders, aldus Hoekstra.
De minister hoopt dat er later vanavond meer Nederlanders richting Jordanië kunnen gaan en dat daarbij dan ook de twee Nederlandse vliegtuigen kunnen worden ingezet die nu in Jordanië staan.
De groep aan boord van het Franse toestel is vertrokken vanaf een vliegveld buiten de hoofdstad Khartoem. Zij moesten zelf naar het vliegveld reizen. Dat was niet zonder gevaar, aldus Hoekstra.
“Maar alles afwegend is dat risico plus het risico van weer landen en opstijgen want ons betreft aanvaardbaar vergeleken met het vermoedelijke grotere risico van in de stad en in je huis blijven”, aldus Hoekstra. Hij schat een deel van de mensen nog bezig is om op het vliegveld te komen. “We hebben nauw contact met deze groep.”
In totaal hebben ruim 150 Nederlanders en lokale ambassademedewerkers gezegd dat ze uit Soedan geëvacueerd willen worden. Eerder liet het ministerie al weten contact te hebben met 152 Nederlanders in Soedan, maar het ging er vanuit dat er nog meer Nederlanders in het land zijn. Deelname aan evacuatie is vrijwillig, schreef Hoekstra eerder in een brief aan de Tweede Kamer.
Hoekstra spreekt over een "zeer complexe operatie" die Nederland samen met de Fransen en de Duitsers uitvoert en ook enkele andere landen. "We hebben afgesproken dat we elkaars landgenoten meenemen."
Een aantal andere Nederlanders gaat mee met een VN-konvooi. Zij zijn onderweg naar Port Soedan een stad in het oosten van het land. "Dat staat los van deze beginnende luchtbrug."
Gevechten in Soedan gaan tweede week in
De gevechten in Soedan zijn zaterdag een tweede week ingegaan, na het mislukken van een tijdelijke wapenstilstand tussen de twee strijdende partijen.
Het gewone leger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) waren het vrijdag eens geworden over een driedaags staakt-het-vuren om het einde van de ramadan te markeren. De rivaliserende groepen sloten al twee keer eerder een wapenstilstand, maar ook toen kwam er geen einde aan het geweld.
De zwaarste gevechten vinden plaats in de hoofdstad Khartoem, die zo'n 5 miljoen inwoners telt. Daar voeren straaljagers luchtaanvallen uit, rijden tanks door de straten en wordt geschoten in dichtbevolkte districten. De meeste inwoners sluiten zichzelf al dagen thuis op en gaan alleen naar buiten om voedsel te halen of de stad te ontvluchten.
Het conflict had zaterdagochtend volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in ieder geval al 413 mensen het leven gekost. Ook zouden zeker 3.551 mensen verwondingen hebben opgelopen.
De werkelijke cijfers zijn vermoedelijk hoger omdat veel slachtoffers ziekenhuizen niet kunnen bereiken. Het conflict tussen het regeringsleger en de RSF zorgt er ook voor dat sommige ziekenhuizen geen of beperkt hulp kunnen leveren.